„Adunări ale populaţiei, precum cele prilejuite de Cupa Mondială de fotbal din iunie 2014 din Brazilia, constituie situaţii favorabile pentru răspândirea virusului şi necesită măsuri de prevenţie specifice”, avertizează acest organism sanitar public într-un articol publicat în Buletinul epidemiologic săptămânal (BEH).
Acest virus, transmis de ţânţari, provoacă febră puternică şi dureri articulare.
Boala, împotriva căreia nu există un tratament specific şi nici un vaccin, poate fi fatală pentru persoanele slăbite.
După ce a apărut brusc în noiembrie 2013 în insulele franceze Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, virusul s-a răspândut progresiv în regiunea Antile.
Epidemia afectează în prezent mai multe ţări din Caraibe, în special Guadalupe şi Martinica, unde riscă să se intensifice odată cu sezonul ploios, între iulie şi noiembrie, ce favorizează înmulţirea ţânţarilor, subliniază INVS.
Potrivit datelor citate săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii, 90.000 de persoane au fost afectat în Guadalupe şi Martinica de la începutul epidemiei în decembrie.
Este dificil de anticipat evoluţia epidemiei în aceste două departamente din cauza numeroşilor factori legaţi de climă, mediu şi de gradul de imunitate al populaţiei.
Acest virus este prezent acum în numeroase insule din Caraibe şi afectează şi Guyana, dar într-o măsură „moderată”, potrivit INVS.
Pe continentul american, câteva cazuri autohtone au fost înregistrate în America Centrală, cu opt cazuri confirmate în Salvador, potrivit ultimului raport difuzat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la 3 iulie.
Acestea desemnează persoanele contaminate local de ţânţari şi nu călătorii contaminaţi într-una dintre zonele cunoscute ca infectate şi care se întorc cu boala în ţara lor.
În Statele Unite au fost înregistrate câteva zeci de cazuri dar care, oficial, sunt toate înregistrate în rândul călătorilor, potrivit OMS.
INVS avertizează împotriva riscurilor crescute de epidemie în ţările tropicale ale continentului american, unde ţânţarii se înmulţesc rapid.
Introducerea acestei boli în ţări „foarte populate” din America Latină unde „populaţia este total naivă” în privinţa virusului, în sensul că nu a intrat niciodată în contact cu acesta, constituie o „ameninţare sanitară de anvergură”, apreciază organismul.
Sudul Europei, unde se înmulţesc ţânţarii-tigru care transmit febra Dengue şi chikungunya, este de asemenea o zonă vizată de riscul introducerii acestei boli pe timpul verii, avertizează institutul.
Sursa: Mediafax